Een ruit vervangen, hoe doe je dat?

Het is prima mogelijk om zelf een ruit te vervangen, als je je maar aan een aantal basisprincipes houdt. Je moet het glas wel op de juiste manier en met de juiste hulpmiddelen plaatsen natuurlijk. En je moet in de gaten houden dat glas scherp is en dus bij voorkeur veiligheidshandschoenen dragen bij het plaatsen en eventueel een veiligheidsbril. Als je niet zeker bent van je zaak, dan kun je beter een vakman inhuren. Beter wat meer geld uitgeven dan ongelukken of een niet goed geplaatste ruit.

Wat heb je nodig?

Voor het vervangen van de ruit heb je naast het glas een aantal gereedschappen en hulpmiddelen nodig: Stanleymes – beitel – plamuurmes of verfkrabber – nijptang – glasblokjes (neopreen rubber) – glasband (celband PE) – tacker of hamer en spijkers – kit

Afmeting van het glas

Als je glas gaat bestellen moet je de sponningmaat doorgeven, dat is de ruimte in het kozijn zonder de glaslatten. Je glasmaat is de sponningmaat min 1 cm. Er moet om de ruit overal 5 mm speling komen omdat glas door warmte gaat uitzetten.

Hoe ga je te werk?

1. Kit verwijderen
Verwijder met een stanleymes de kit van het te vervangen glas

2. Glaslatten verwijderen
Met een beitel wrikt u de glaslatten voorzichtig los van het kozijn. Verwijder eventuele spijkers
Begin met de onderste, daarna de zijkanten en tenslotte de bovenkant.
Let op: het glas staat los in de sponning

3. Glas verwijderen
Doe veiligheidshandschoenen aan en verwijder voorzichtig het glas
Gebruik hiervoor een of twee zuignappen en zet het glas veilig weg, bijvoorbeeld op twee blokjes hout.

4. Raam schoonmaken
Verwijder de kit van het glasband en de glaslatten. Maak zowel de sponning als de glaslatten schoon. Verwijder oude spijkers met een nijptang. Verwijder oude verf met een verfkrabber
Verwijder oude beglazingsband. Borstel de sponning schoon. Breng een laag grondverf aan op de sponning. Goed laten drogen

5. Beglazingsband aanbrengen
Breng beglazingsband aan in de sponning, op 2 mm van de rand. Plak ook beglazingsband aan de achterzijde van de glaslatten, ook op 2 mm van de rand

6. Glas plaatsen
Leg twee glasblokjes van ongeveer 3 mm dikte in de horizontale sponning waar u het glas op gaat plaatsen. Dit maakt het mogelijk dat er vocht kan weglopen. De glasblokjes moeten in de hoeken worden geplaatst op ongeveer 1/4 van de breedte.

Wordt het glas geplaatst in een bewegend raam, dan moeten de glasblokjes op minstens 3 plaatsen worden aangebracht. Een aan de kant van het scharnier vertikaal net boven de onderste hoek , een op de onderste sponning aan de linkerkant, en een aan de sponning tegenover het scharnier, onder de bovenkant op ongeveer 1/4 van de totale hoogte.aan de andere kant een blokjes boven, net onder de bovenkant.
Plaats het glas goed in sponning, gebruik daarvoor glaszuigers

7. Glaslatten aanbrengen
Terugplaatsen glaslatten, de bovenste eerst dan de zijkanten en als laatste de onderste
Gebruik een tacker om de glaslatten te bevestigen. Als je die niet hebt gebruik je een hamer en spijker je voorzichtig

8. Afkitten
Kit de aansluiting van het glas op de glaslatten rondom, zorg dat het kit ook goed tussen de aansluiting komt. Spuit de kit in met zeepsop en spuit af met een kitplaatje of plamuurmes.
Plamuur de spijkergaatjes dicht en breng een goede laag verf aan op het kozijn.

Bij twijfel niet doen

Zelf glas zetten is niet iets wat je vaak doet. Als je twijfelt of het wel lukt, als de ruiten te groot zijn of moeilijk bereikbaar, schakel dan een vakman in. De glaszetters van Accuut Glashandel helpen u graag. En de kosten zullen u meevallen!

Offerte aanvragen

Klik op de knop 'offerte aanvragen' en u ontvangt van ons zo snel mogelijk een offerte op maat.

Spoed?
Bel dan direct 020 - 682 95 57!

OFFERTE AANVRAGEN

BEL MIJ

Waarom Accuut?

  • Binnen 1 uur ter plaatse
  • Gecertificeerde monteurs
  • Garantie tot wel 15 jaar!