Een inloopdouche is een steeds vaker voorkomend onderdeel van de moderne badkamer. Meestal is de inloopdouche gedeeltelijk afgeschermd met een glazen douchewand om rondspattend douchewater te voorkomen. De douchecabine heeft geen opstap, de vloer van de doucheruimte en de badkamer lopen vlak in elkaar over. Voor een inloopdouche moet je minimaal rekening houden met afmetingen van ongeveer 1,20 m diep en 90 cm breed, als je een glazen deur wilt toepassen. Je kunt de douche ook maken als je deze tegen de wand van de badkamer plaatst en dan alleen een glazen wand, deur of schuifdeur plaatst voor de afscherming.
 

 

Inloopdouche in bestaande badkamer

Het is zeker mogelijk om een inloopdouche in een bestaande badkamer te maken maar dat gaat meestal niet zonder hak- en breekwerk. Er moet voldoende ruimte gemaakt worden en de vloer moet geschikt zijn. Een inloopdouche heeft normaal gesproken geen rand of opstap dus waarschijnlijk moet de aanwezige dekvloer uitgebroken worden. Het is dan mogelijk om een standaard douchebak te gebruiken en deze op gelijke hoogte met de aanwezige vloer in te bouwen.

Afwerking van de wanden

De meest eenvoudige oplossing is om gebruik te maken van een bestaande muur, meestal voorzien van wandtegels. Voor de inloopdouche hoeven dan niet alle wanden te worden gemaakt. Maar het maken van een compleet op zichzelf staande cabine van glas of acryl kan natuurlijk ook. De glazen wanden worden dan op een douchebak of direct op de vloer geplaatst. Voor bevestiging aan de muur zijn dan muurprofielen nodig die tegen de muur worden geschroefd en waarin de glazen wand en glazen douchedeur wordt vastgezet.
Voor de waterdichtheid moeten alle aansluitingen, naden en voegen met siliconen waterdicht gemaakt.

Afmetingen van een inloopdouche

In principe kunnen de maten vrij gekozen worden, maar als er gebruik gemaakt wordt van een standaard douchebak moet rekening worden gehouden met een maat tussen de 1,20 en 1,60 meter. De breedte varieert tussen 80 en 90 cm. Om comfortabel te kunnen douchen moet toch een minimale ruimte van 1,20 x 0,90 meter worden gemaakt.

Glazen douchedeur, draaien of schuiven?

Als gekozen wordt voor een afsluitbare inloopdouche is de toepassing van een glazen deur de meest voor de hand liggende. Met een glazen draai- of schuifdeur wordt de doucheruimte niet visueel afgesloten en lijkt de ruimte groter. Afhankelijk van de gekozen deur zijn verschillende bevestigingen mogelijk.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om een fraaie, functionele inloopdouche te maken.