Zelf dubbel glas plaatsen, hoe doe je dat?

Het is prima mogelijk om zelf dubbel glas te plaatsen, maar je moet wel aan een aantal basisprincipes voldoen. Je moet het glas wel op de juiste manier plaatsen en met de juiste hulpmiddelen. Houd er altijd rekening mee dat glas scherp is en gebruik dus bij voorkeur veiligheidshandschoenen en bij vervanging van glas eventueel een veiligheidsbril.

Als je niet zeker bent van je zaak, kun je beter een vakman inschakelen. Beter wat meer geld uitgegeven dan ongelukken of een niet goed geplaatst raam.

Belangrijk voor dubbel glas

Dubbel glas, ook wel isolerende beglazing genoemd, mag nergens in contact staan met het hout van het kozijn en de sponning. Daarom moet dubbel glas altijd geplaatst worden met behulp van steunblokjes, stelblokjes en EP-band. Vooral aan de onderdorpel moet je veel aandacht besteden. Als er op de een of andere manier vocht bij het isolerend glas kan komen kan dit de verbinding (kit) aantasten en kan er lekkage ontstaan.

Houten kozijnen moeten 2x gegrond zijn voordat het glas geplaatst wordt. Gronden voorkomt dat er vocht in het hout trekt en voorkomt dat het bindmiddel in de kit in het hout trekt en daardoor verdroogt en krimpt.

Vervangen van enkel glas door dubbel glas

Voordat je besluit om enkel glas te vervangen door dubbel glas moet je eerst zeker weten of het kozijn wel geschikt is. Er zijn vier mogelijkheden:
a. Houten kozijnen
Vaste houten kozijn zijn vrijwel altijd geschikt om dubbel glas te plaatsen. Bij ramen is het afhankelijk van de staat van de verbindingen en de dikte van het houtwerk. Dubbel glas is een stuk zwaarder en dikker.
b. Kunststof kozijnen
De eerste generatie kunststof kozijnen was gemaakt voor enkel glas. Kozijn en glaslatten passen in elkaar met het zogenoemde kliksysteem. Sommige fabrikanten hebben nieuwe ‘kliklijsten’ waardoor het wel mogelijk wordt om dubbel glas te plaatsen.
c. Aluminium kozijnen
Ook aluminium kozijnen zijn in principe gemaakt voor enkel glas, sommige fabrikanten leveren speciale glaslatten voor plaatsing van dubbel glas.
d. Stalen kozijnen
Voor stalen kozijnen is een speciaal glaspakket met een kliksysteem van kunststof profielen nodig.

Wat heb je nodig om dubbel glas te plaatsen?

Stanleymes – beitel – PH-celband – nijptang – plamuurmes – verfkrabber – stelblokjes – steunblokjes – tacker of hamer en spijkers – kit

Hoe ga je te werk bij het plaatsen van dubbel glas in houten kozijnen?

1. Kit verwijderen
Verwijder met een stanleymes het kit van de te vervangen ruit.

2. Glaslatten verwijderen
Wrik met een beitel voorzichtig de glaslatten los van het kozijn. Verwijder eventuele spijkers. Begin met de onderste glaslatten, vervolgens de zijkanten en dan de bovenste.
Let op het glas staat nu los in de sponning!

3. Glas verwijderen
Doe veiligheidshandschoenen aan en verwijder voorzichtig het glas. Gebruik daarvoor zo nodig een of twee zuignappen. Zet het glas veilig weg, bijvoorbeeld op twee blokjes hout.

4. Raam schoonmaken en gronden
Verwijder de kit van het glasband en de glaslatten. Maak zowel de sponning als de glaslatten schoon. Verwijder oude spijkers met een nijptang. Verwijder oude verf met een verfkrabber. Verwijder oude beglazingsband. Borstel de sponning schoon.
Breng grondverf aan (liefst 2x) en laat goed drogen.

5. Steunblokjes plaatsen
Plaats 2 wigvormige steunblokjes van hard neopreen rubber in de onderdorpel, op ca. ¼ van de sponninglengte uit de hoek. De steunblokjes hebben een dikte van 8 naar 4 mm, de breedte hangt af van de dikte van de isolerende beglazing. Als het glas niet op wigvormige blokjes wordt geplaatst kan de buitenste glasplaat door zijn eigen gewicht ‘zakken’.

6. Stelblokjes plaatsen
De stelblokjes komen naast het glas in de sponning om te voorkomen dat het glas in aanraking komt met de sponning en om te voorkomen dat het glas gaat schuiven.

7. Aanbrengen celband
Rondom in de sponning en op de glaslatten breng je celband (PE-band) aan (kleefstrip). Verkrijgbaar in 4 mm of 6 mm breed, afmeting 9×4 mm wordt het meeste gebruikt. Laat boven de celband 5 à 6 mm ruimte voor het later aanbrengen van kit.

8.Glas plaatsen
Het glas kan worden geplaatst na het aanbrengen van de steunblokjes.

9. Glaslatten aanbrengen
Onder in de sponning wordt een neuslat geplaatst (ventilerende glaslat). Deze neuslat wordt op rubber steunblokjes geplaatst en valt voor een gedeelte over de onderdorpel. Zo kan geventileerd worden en eventueel condensvocht verdwijnen. Zorg dat de neuslat ca. 5 mm buiten de onderdorpel steekt. De neuslat 8 mm korter afzagen dan sponningbreedte, de ruimte aan beide kanten wordt opgevuld met elastische kit.
Aan de zijkanten en de bovenkant normale glaslatten aanbrengen.
Neuslat en glaslatten moeten van hardhout zijn (bijvoorbeeld meranti) en moeten 2x gegrond worden.

10.Afkitten
Als laatste afkitten. Topafdichting aanbrengen boven het PE-band aan binnen en buitenzijde. Ook naden aan beide kanten van de neuslat afkitten. Zijkant en onderkant van de verticale glaslatten ook. Gebruik daarvoor een elastische kit die overschilderbaar is, een polyurethaankit is veelal de beste oplossing.

Tenslotte

Er komt nogal wat kijken om isolerende beglazing goed te plaatsen. Alles is erop gericht om de gekitte randverbinding niet in contact te laten komen met vocht. Heel vaak ontstaat lekkage en condensvorming tussen de twee glasbladen omdat er fouten gemaakt zijn bij het plaatsen.

Bij twijfel niet zelf doen

Als je twijfelt of het je wel lukt om zelf dubbel glas te plaatsen, schakel dan een vakman in. Voorkomen is beter dan genezen. De glaszetters van Glashandel Accuut helpen je graag.