Hoe snij je glas?

Glas op maat snijden kan eigenlijk iedereen. Als je goed gereedschap gebruikt en op de juiste manier te werk gaat is het ‘een koud kunstje’. Zoals bij zoveel dingen geldt hier ook “oefening baart kunst” hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Je hebt een goede glassnijder nodig en je moet werken op een vlakke ondergrond. Het is verstandig om eerst te oefenen op een stuk glas voordat je echt gaat snijden. Let er wel op dat je gehard glas niet met een glassnijder kunt snijden, door de behandeling is het vrijwel onbreekbaar geworden. Hier volgen de stappen die je moet doorlopen om glas te snijden.

Glas snijden moet op een vlakke ondergrond

Je hebt een groot en stevig oppervlak nodig om te kunnen snijden. Het liefst een enigszins zachte ondergrond zodat het glas niet bekrast. Je zou een professionele snijtafel kunnen gebruiken, maar als je die niet hebt kun je ook een vlakke tafel gebruiken. Leg op de tafel wat kranten of een stuk tapijt om zowel de tafel als het glas te beschermen. Als je tapijt gebruikt mag dat niet te dik zijn, omdat het glas dan zou kunnen buigen. Kies een plek die je makkelijk schoon kunt maken, bij voorkeur niet boven vloerbedekking omdat er glassplinters in terecht kunnen komen. Maak voordat je gaat snijden het glas schoon omdat een vettig oppervlak problemen bij het snijden kan geven. Als het glas stevig ligt kun je beginnen met het snijden.

Een stevige glassnijder maakt werken makkelijker

Om een glasplaat op maat te snijden heb je een goede glassnijder nodig. Een glassnijder heeft een diamanten of hardmetalen wieltje waarmee je een inkeping in het glas kunt maken. Je hebt al goedkope varianten vanaf € 10,- maar het is verstandig om wat meer geld uit te geven, de goedkope varianten kunnen snel kapot gaan, of het snijwieltje gaat los zitten en dan kun je geen rechte snijlijn meer maken. Bij het snijden moet je druk uitoefenen en dat betekent dat het glas kan verbranden. Daarom wordt geadviseerd om de glassnijder in terpentine of snijolie te dopen voordat je gaat snijden. De moderne wat duurdere glassnijders hebben een reservoir met snijolie. Tijdens het snijden komt er via een klein buisje snijolie op het wieltje waardoor de snit wordt gekoeld.

Glas snijden vraag om nauwkeurig werken

Snijden en breken van glas is makkelijker dan de meeste mensen denken. Je moet wel secuur te werk gaan. Begin met het meten en markeren van de plek waar je wilt snijden. Je kunt het glas markeren met een viltstift als je een rechte lijn gaat snijden. Gebruik een stevige rechte lat om langs te snijden. Een glassnijder houd je vast zoals de meeste mensen een pen vasthouden, met drie vingers. Zorg er wel voor dat je goed zicht hebt op het snijwieltje, zodat je goed de lijn kunt volgen. Zet je glassnijder op het glas in een hoek van ongeveer 70 graden en oefen lichte druk uit op de glassnijder. Als je vlot snijdt hoor je een krassend geluid, dat betekent dat je goed snijdt. Hoe langzamer je snijdt hoe minder het geluid te horen is. Als je eenmaal hebt gesneden, ga niet nog een keer over dezelfde lijn. Als ook maar enigszins zichtbaar is waar je hebt gesneden is het glas goed ingekrast en kun je het breken.

Na het snijden kun je het glas breken

Als je goed hebt gesneden is het breken ook vrij gemakkelijk. Bij een klein stukje glas kun je het in beide handen nemen en je vingers en duimen onder aan het glas zetten, met de snijlijn tussen je duimen. Door met beide handen naar beneden te drukken zal het glas in twee stukken breken. Je kunt ook het glas op de platte zijde van de glassnijder leggen, dit is gemaakt om het glas op te breken. Leg de snijlijn op dit stukje en druk met vlakke hand aan beide zijden van het glas. Bij een breder stuk kun je gebruik maken van de rand van de tafel. Hou de snede op de rand van de tafel en buig deze voorzichtig naar beneden. Ga niet forceren, als je te hard drukt kan het zijn dat het glas verkeerd breekt.
Voor de veiligheid kunt u natuurlijk werkhandschoenen en een veiligheidsbril gebruiken.

Liever een glaszetter laten snijden? Glashandel Accuut helpt u graag

Een glaszetter of glashandel kan het glas voor u snijden, zeker wanneer u speciale vormen nodig heeft of speciaal glas. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Via het contactformulier van de website kunt u ons bereiken. Of u belt met 020 225 90 17.

Offerte aanvragen

Klik op 'offerte aanvragen' en vul het formulier in. Dan ontvangt u van ons zo snel mogelijk een offerte op maat.
Spoed? Bel dan direct!

OFFERTE AANVRAGEN

BEL MIJ