Het belang van ramen voor ieder huis

Ramen zijn het belangrijkste onderdeel van elk huis. Eigenlijk wordt het hele gevoel, dat je in een huis krijgt, bepaald door ramen. Locatie en uitzicht zijn van essentieel belang. De meeste mensen zijn bereid kleiner te wonen als het betekent dat ze van een mooi uitzicht kunnen genieten. En hoe is dat überhaupt mogelijk? Juist, door de ramen. Verse lucht en natuurlijk licht hebben wij mensen nodig voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Op welke manieren beïnvloeden ramen het interieur van jouw huis? Laten we dat eens op een rij zetten.

Licht

Mensen hebben natuurlijk zonlicht nodig om te overleven. Als je kamer een donker gat is, word je daar niet vrolijk van. Net als planten hebben wij UV-straling nodig om te floreren. Zorg dat je in elke kamer in huis voldoende natuurlijke lichtinval hebt. Witte muren en vensterbanken reflecteren lichtinval en dragen bij aan de hoeveelheid licht die je ervaart. Zorg dat die glad en glanzend zijn.

Als je huis het toestaat, is het zeer aan te raden om een dakraam (skylight) te installeren. Het plafond wordt vaak overgeslagen als het op ontwerp aankomt. Maar denk maar eens aan ruimtes waar geen plek is voor ramen in de muur, bijvoorbeeld het toilet. Als je daar natuurlijk licht weet te krijgen maakt dat de tijd, die je daar doorbrengt, een stuk aangenamer. Hetzelfde geldt voor de badkamer. Als daar wel ruimte is voor ramen in de muur, kun je die mat maken, zodat er geen inkijk mogelijk is.

Lucht

Voor onze gemoedstoestand hebben we licht nodig in huis, maar dan vergeten we bijna die eerste levensbehoefte, lucht. Ramen stellen ons in staat om ons huis te luchten. Dat is van vitaal belang. Hoe je het went of keert, na verloop van tijd gaat de luchtkwaliteit achteruit binnenshuis. Dit komt voornamelijk door piepkleine stof- en vuildeeltjes en gas (e.g. koolstofmonoxide, stikstofoxide, zwaveldioxide). Deze komen in de lucht doordat je je huis opwarmt en schoonmaakt.

Dat laatste zal je misschien verbazen, maar de chemicaliën die in schoonmaakartikelen zitten komen altijd vrij, ook al sluit je de fles goed af. Ook binnenskamers koken maakt ongezonde deeltjes vrij die je inademt. Ventileer daarom altijd wanneer je kookt.
Als laatste moet je beducht zijn op vochtigheid in je huis. Het ontstaat door condensatie als gevolg van temperatuurschommelingen. Je ziet wel eens de damp op ramen; dat is al een fout teken. Vaak ventileren is de oplossing. Een kwartier per dag minimaal. Ook al woon je middenin de stad of aan een drukke weg, toch zul je eens in de zoveel tijd moeten luchten. Verse lucht van buiten is in dit geval beter dan de opgebouwde luchtkwaliteit binnenshuis. Planten in huis plaatsen is niet genoeg; je moet welhaast een tropisch regenwoud in je kamer hebben om tegen indoor luchtvervuiling op te boksen.

Isolatie

Er lijkt zich wel een probleem voor te doen als je bovenstaande beschouwt. In ons winderige en kille klimaat wil je natuurlijk niet in de tocht of kou zitten. Pas als je een raam opent, zou lucht zich moeten kunnen verplaatsen. Tot die tijd wil je dat de warmte binnenblijft en de kou buiten.

Tocht die langs de naden van het raamkozijn binnenglipt is een vijand. Je kunt hier een speciaal soort schuim inspuiten die alle gaatjes zal isoleren. Er bestaan ook simpelere oplossingen die minder werk vereisen. Zoals een soort dubbelzijdig tape die als een folie de naden afdicht. Nog Spartaanser is bubbeltjesplastic. Het ziet er misschien niet elegant uit, maar is wel effectief. Voor een tijdelijke oplossing tijdens ijskoude winternachten kun je ook thermogordijnen ophangen en de hele raampartij inpakken.

Ieder zijn specialisme

Het belang van ramen en vooral van veel ramen is nu wel aangetoond. Plaatsing van raamkozijnen is echt vakwerk. Bij Glashandel Accuut uit Amsterdam werken vakmannen en -vrouwen die hier hun hand niet voor omdraaien. Zij plaatsen de ruit zodat u zeker weet dat u maximaal kunt genieten van zonneschijn en tegelijkertijd goed geïsoleerd bent in de winter en in de zomer.

Glashandel Accuut heeft een enorme voorraad glassoorten beschikbaar die in de eigen slijperij op maat gemaakt worden. Elke stijl en openingsmechaniek is mogelijk. Bel met Glashandel Accuut uit Amsterdam via 020 - 682 95 57 en spreek één van onze experts over onze dienstverlening en ons assortiment.

Offerte aanvragen

Klik op 'offerte aanvragen' en vul het formulier in. Dan ontvangt u van ons zo snel mogelijk een offerte op maat.
Spoed? Bel dan direct!

OFFERTE AANVRAGEN

BEL MIJ