Glas buigen; wat zijn de mogelijkheden?

Gebogen glas is multi-inzetbaar. Denk aan glazen meubels, een winkeletalage, de patrijs van een boot en douchedeuren. De vorm van de buiging kan erg complex zijn, van sferisch (bol) tot conisch (kegel) en cilindrisch (rol). Verschillende soorten glas kunnen gebogen worden. Bijvoorbeeld floatglas, veiligheidsglas en isolatieglas. De techniek van het glasbuigen wordt niet door elk bedrijf beheerst. Op deze pagina leggen we beknopt uit hoe het in zijn werk gaat en wat er mogelijk is met gebogen glas.

Hoe buigt men glas?

Normaal gesproken wordt glas gebogen door het te verhitten tot cira 600 °C en op een mal in de gewenste vorm te laten afkoelen. De glasplaat moet gelijkmatig verhit worden, want glas dat verhit wordt, zet uit. Als er geen ruimte is om te expanderen, omdat een deel van het glas omringt is door kouder glas, zal het scheuren. Dus moet de glasplaat in een grote oven die veel energie gebruikt.

Tegenwoordig bestaat er ook een techniek om glas koud te buigen. Het breekgedrag van glas kan van tevoren berekend worden. Als je dit weet kun je voorspellen hoe ver je kunt gaan in het vervormen van een glasplaat. Bij deze techniek wordt onder mechanische druk het glas in een kromme vorm gebracht en voor een periode zo gehouden.

Toepassingen van gebogen glas

Een grote gebogen glasplaat is het bekendst van statige klassieke winkelpanden in de voorgevel bij de entree. Dit geeft een chique aanzicht, zeker in historische stadscentra. Veel reclamezuilen bestaan uit een cilindrische gebogen glasplaat. Gebogen glas biedt de mogelijkheid om kunstzinnig om te gaan met de glasvorm en echt iets te zeggen met het design. Luxe jachten gebruiken tegenwoordig gebogen glas als patrijzen, waar voorheen kunststof werd gebruikt. Voor zowel professionele als huiselijke doeleinden is gebogen glas een mogelijkheid.

Gebogen glas op maat gemaakt

Glashandel Accuut uit Amsterdam beschikt over de specialistische kennis en gereedschap die nodig is om glas te buigen. Misschien bent u bezig met een verbouwing en loopt u met een idee rond waarvoor gebogen glas nodig is. Dan is Accuut uw partner. Wij denken met u mee en kunnen aangeven wat wel en niet mogelijk is. Uiteraard komen onze ervaren glaszetters de glasplaat op locatie monteren. Bel of mail met Accuut en kom in contact met één van onze experts.

Offerte aanvragen

Klik op de knop 'offerte aanvragen' en u ontvangt van ons zo snel mogelijk een offerte op maat.
Spoed? Bel dan direct!

OFFERTE AANVRAGEN

BEL MIJ

Waarom Accuut?

  • Binnen 1 uur ter plaatse
  • Gecertificeerde monteurs
  • Garantie tot wel 15 jaar!