De ultieme gids voor het ramen lappen

Het is zo'n onderwerp waar iedereen een mening over heeft en in menig verjaardagskring is het besproken; de beste manier om ramen te lappen. Er bestaan ontzettend veel schoonmaakmiddelen en hulpmiddelen die allemaal een perfect gezeemde ruit beloven. Maar grootmoeder was toch ook niet gek? 100 jaar geleden lukte het haar ook om glanzende ruiten te krijgen. Wij zetten voor je op een rij hoe je nou het beste de ramen kunt wassen.

Tip 1: Warm water, spons en trekker

Less is more. Men neme een emmer schoon warm water, een smetteloze spons en een goede trekker. Maak de ramen nat met de spons, maar knijp de spons eerst behoorlijk uit, deze mag niet te nat zijn. Trek vervolgens de ramen van boven naar beneden droog aan de buitenkant, en van links naar rechts binnenshuis. Dan weet je waar eventuele strepen zitten. Als je ramen echt vet zijn, voeg dan een scheutje ammoniak toe aan het water. En voilá, that's it. Zo simpel kan het zijn. Als je zo je ramen wast, heb je zeker goed resultaat. Mochten je ramen vettig zijn, voeg dan een ui toe aan het water.

Tip 2: Voorkom krassen

Zit er op je ramen grof vuil, zoals vogelpoep en zand? Verwijder dat dan eerst met een behoorlijke natte spons (nu wel!). Haal met een microvezeldoek al het vuil weg in de hoekjes van de ruit. Wrijf na het lappen de ramen na met een krantenprop. Dit geeft de ramen glans. Heb je toch krassen gemaakt of zaten ze er al? Doe dan wat tandpasta in een microvezeldoek en wrijf, niet al te hardhandig, 30 seconden over de krassen en ze zullen verdwijnen.

Tip 3: Waterkeuze

Aangezien schoonmaakmiddelen niet geschikt zijn voor het ramenwassen, is de keuze van het water extreem belangrijk. Gebruik ten eerste lauw tot warm water, niet kokend heet. Professionale glazenwassers gebruiken osmosewater. Dat is ontdaan van alle mineralen, virussen, metalen etc. en droogt streeploos op. Als particulier heb je geen toegang tot osmosewater. Maar zorg wel voor water waar niet al te veel kalk in zit. Weet je al dat er veel kalk in het kraanwater bij jou thuis zit? Vang dan regenwater op en gebruik dat voor het ramen lappen.

Tip 4: Don'ts

Teveel afwasmiddel zorgt juist voor strepen op de ramen na het wassen. Lap je ramen niet op een hete dag in de volle zon. Doordat de ramen sneller drogen, zullen er juist strepen ontstaan. Ramen lappen hoeft maar één of twee keer per jaar. Die halfbewolkte lentedagen en dat herfstbriesje zijn juist perfect voor een dag ramen wassen. Behandel de ramen en kozijnen met zachte hand. Gebruik geen schuurspons of agressieve schoonmaakmiddelen!

Offerte aanvragen

Klik op 'offerte aanvragen' en vul het formulier in. Dan ontvangt u van ons zo snel mogelijk een offerte op maat.
Spoed? Bel dan direct!

OFFERTE AANVRAGEN

BEL MIJ