Gehard glas

Gehard glas voor extra veiligheid

Gehard glas is vijf tot zes keer sterker dan normaal glas van dezelfde dikte en is bestand tegen flinke mechanische of thermische belasting. Dit komt onder meer door de extra verhitting van het glas tijdens het maken van gehard glas. Door extreme verhitting, gevolgd door afkoeling ontstaat een trekspanning die zorgt voor de hardheid van het glas. Gehard glas is speciaal ontwikkeld om breken van het glas tegen te gaan. Mocht gehard glas toch breken, dan valt het uiteen in kleine stukjes waarbij er geen scherpe randen ontstaan. Gehard glas is daarom bijzonder geschikt voor toepassingen als glazen deuren, scheidingswanden, douchecabines, balkons, vides, windschermen maar ook achterwanden van keukens.

Gehard glas in diverse dikten en soorten

Gehard glas is leverbaar in diverse gangbare diktes en in diverse soorten en kleuren. Als enkel glas is geharde beglazing verkrijgbaar in diktes van 4, 5, 6, 8 of 10 mm dik. Door de gebruikte grondstoffen voor gehard glas, heeft het een eigen ‘groene’ kleur wat invloed heeft op de kleur van de glasplaat. U kunt kiezen uit gehard satijnglas of melkglas ook wel Acide mat glas genoemd .Wilt u liever glas waar u goed doorheen kunt kijken dan is er ook extra helder gehard glas beschikbaar waarvoor zuivere grondstoffen zijn gebruikt om verkleuring te voorkomen. Voor de afwerking van de randen kunt u kiezen uit twee soorten: facet geslepen of PP geslepen. Het slijpen zorgt ervoor dat de randen geen scherpe kantjes meer hebben. U kunt gehard overigens ook in diverse kleuren bestellen waarbij er een verflaag op het glas wordt aangebracht en er naar keuze een hoogglans of matglans oppervlak ontstaat.

Voordelen van gehard veiligheidsglas

Gehard veiligheidsglas is door de speciale behandeling bij de fabricage bestand tegen grote mechanische en thermische belasting. Bovendien is de structuur van het glas zo dat wanneer het breekt het uiteenvalt in fijne stukjes die in principe niet scherp zijn.

Gehard glas voorkomt snijwonden bij glasbreuk, bijvoorbeeld bij deuren of douchewanden. Gehard veiligheidsglas heeft een hoge weerstand tegen mechanische schokken, bijvoorbeeld bij glazen deuren, windschermen, balkonafscheidingen.

Gehard glas is ook beter bestand tegen spanningen veroorzaakt door temperatuurverschillen bijvoorbeeld wanneer het glas wordt blootgesteld aan zonnestraling of vrieskou.
Gehard glas is dus een uitstekende oplossing wanneer een glasconstructie veilig moet zijn, om het risico op verwonding bij eventuele breuk te voorkomen.

Toepassingen van gehard glas

Door zijn grote weerstand tegen mechanische belasting en thermische belasting is gehard veiligheidsglas ideaal voor toepassing in verschillende constructies binnen en buiten, die tegen een stootje moeten kunnen. Denk bijvoorbeeld aan glazen deuren die een mooi ruimtelijk effect geven, of glazen schuifdeuren die binnen en buiten met elkaar verbinden. Ook voor balkonafscheidingen of windschermen is gehard glas een ideale oplossing.

Dankzij het gladde oppervlak en het gemakkelijke onderhoud is gehard veiligheidsglas zeer populair voor toepassing in douchecabines en inloopdouches.
Omdat gehard glas ook beter bestand is tegen temperatuurwisselingen kan het ook prima gebruikt worden als achterwand van een keuken (achter het kookgedeelte) of als afrastering van een open haard. Groot voordeel van hardglas is, indien het toch onverhoopt kapot zou gaan, dat er bijna geen letselschade zal optreden; het glas breekt in hele kleine onscherpe stukjes.

Gehard glas op maat geleverd en naar wens geslepen

Gehard veiligheidsglas kan in iedere gewenste afmeting worden geleverd. Standaard is het glas onafgewerkt, maar u kunt het glas laten slijpen om de scherpe kanten van het glas glad en/of glanzend te laten maken. De verschillende mogelijkheden zijn:
Poli slijpen, ook wel PP slijpen genoemd. De ruit wordt aan de rand glad afgewerkt, voorzien van schuine kanten, waardoor het glas niet meer scherp aanvoelt.
Convex of concaaf slijpen. Bij deze bewerking wordt het glas voorzien van een bolle rand (convex) of een holle rand (concaaf). Deze bewerking wordt veelal toegepast wanneer hardglazen panelen direct met elkaar verbonden worden.
Facetslijpen is het aanbrengen van een schuine aflopende rand aan de randen van het glas, het facet wordt onder een bepaalde hoek geslepen, dus de glasrand wordt dunner naarmate het facet breder wordt.

Wilt u meer informatie over gehard veiligheidsglas?

Als u meer wilt weten of prijzen en toepassingsmogelijkheden van gehard veiligheidsglas, neem dan contact op met Glashandel Accuut. U kunt ons bereiken op 020 - 682 95 57. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van het contactformulier van deze website.

Offerte aanvragen

Klik op de knop 'offerte aanvragen' en u ontvangt van ons zo snel mogelijk een offerte op maat.
Spoed? Bel dan direct!

OFFERTE AANVRAGEN

Waarom Accuut?

  • Binnen 1 uur ter plaatse
  • Gecertificeerde monteurs
  • Garantie tot wel 15 jaar!