Tempered glass/gehard glas kent vele toepassingen

Tempered glass, in goed Nederlands gehard glas is letselveilig glas dat, als het breekt, in nagelgrote, onscherpe glaskorrels uiteenvalt. Deze korrels zijn minder gevaarlijk dan de scherven van normaal glas. Gehard glas wordt toegepast in balkons, tafelbladen, glazen kasten en binnen- en douchedeuren. Het is dus ook geschikt voor vele toepassingen in huis.

Hoe wordt gehard glas gemaakt?

Tempered glas wordt gemaakt door floatglas (niet-verstevigd glas) extreem hoog te verhitten tot wel 620 °C. Daarna wordt de glasplaat heel snel met lucht afgekoeld. Hierdoor ontstaat een interne drukspanning die vijf keer sterker is dan normaal glas. Een alternatieve productiemethode is om de glasplaat chemisch te behandelen in een bad met kaliumnitraat. Door de ionenwisseling van sodium (die van nature in het glas zitten) en kalium onstaat ook de hoge drukspanning en dus gehard glas.

De nadelen van tempered glass

Vóór het proces van tempering moet de glasplaat in de gewenste vorm gesneden zijn, zodra het proces begonnnen is, kan er geen wijziging meer plaatsvinden. Als een tempered glasplaat ook maar ergens hard geraakt wordt, zal de hele plaat uiteenspatten (maar wel in ongevaarlijke, onscherpe korrels). Als laatste kan gehard glas jaren na fabricage spontaan breken door temperatuurschommelingen van nikkelsulfide in het glas. Dit is een overblijfsel van het floatglas. Een klein 'steentje' van nikkelsulfide kan groter worden en de glasplaat breken. Dit komt echter maar zelden voor.

De grote voordelen van gehard glas

Gehard glas kan grote temperatuurschommelingen weerstaan. Standaard floatglas kan slechts 40 °C temperatuurverschil aan, terwijl gehard glas wel 200 °C aankan, tot een maximumtemperatuur van 300 °C. In de buitenlucht of dichtbij een open haard is deze eigenschap erg belangrijk. Uiteraard is gehard glas ijzersterk. Ter illustratie: bij 8 mm glasdikte kan floatglas slechts 86 kg druk aan, terwijl gehard glas 288 kg aankan. Last but not least, de veiligheid van het glas is hoog. Mocht een persoon door het glas heen vallen zal hij niet verwond worden door scherpe scherven. De tempered glasplaat zal simpelweg in vele duizenden stompe stukjes desintegreren.

Tempered glass voor particuliere toepassingen

In uw huis is gehard glas goed te gebruiken voor eerder genoemde doelen. Glashandel Accuut uit Amsterdam is een expert op alles wat met glas te maken heeft. Ook tempered glass is uit voorraad leverbaar in allerlei vormen. Laat één van onze telefonisten met u meedenken en een glaszetter zal ter plaatse komen om de glasplaat te plaatsen. Bel 020 - 225 24 93 of mail met Glashandel Accuut uit Amsterdam.

Offerte aanvragen

Klik op de knop 'offerte aanvragen' en u ontvangt van ons zo snel mogelijk een offerte op maat.
Spoed? Bel dan direct!

OFFERTE AANVRAGEN

Waarom Accuut?

  • Binnen 1 uur ter plaatse
  • Gecertificeerde monteurs
  • Garantie tot wel 15 jaar!