Verschil achterzetraam en voorzetraam voor eenvoudige isolatie

Er is nog wel eens verwarring over achterzetramen en voorzetramen. Beide ramen voor warmteisolatie lijken op elkaar wat de constructie betreft, maar er zijn verschillen met name voor bediening en gebruiksvriendelijkheid. Achterzetramen plaats je aan de binnenkant van het kozijn, je kijkt dus vanuit de woning tegen het achterzetraam. Voorzetramen plaats je aan de buitenkant van het kozijn, je kijkt dus vanuit de woning tegen het originele raam en ziet daarachter het voorzetraam. De frames en het glas voor beide soorten zijn gelijk maar het achterzetraam kun je bedienen, dus kun je ventileren en de ruimte tussen het achterzetraam en het oorspronkelijke raam ook schoonmaken. Voorzetramen worden vast tegen het kozijn bevestigd, dus als je bijvoorbeeld condens wilt verwijderen, moet je het voorzetraam losschroeven. Een achterzetraam is dus gebruiksvriendelijker dan een voorzetraam.

Achterzetramen ideaal voor isolatie van monumentale panden

Als u in het bezit bent van een monumentaal pand bent u gebonden aan bepaalde regels als u de ramen wilt isoleren. U mag geen verandering aanbrengen aan het uiterlijk van de gevel, dus u kunt geen nieuwe kozijnen plaatsen als de bestaande kozijnen niet geschikt zijn voor dubbele beglazing. Dan is een achterzetraam een uitstekende oplossing. U plaatst het extra raam aan de binnenkant, zodat het uiterlijk van het pand onaangetast blijft.
Met een achterzetraam kunt u niet alleen de warmteisolatie verbeteren, er zijn ook mogelijkheden om geluidisolatie te verbeteren of brandvertragende voorzetramen te gebruiken. Vraag uw glaszetter naar alle mogelijkheden.

Voorzetramen en achterzetramen voor duurzame warmteisolatie

Een van de voordelen van zowel achterzetramen als voorzetramen is dat ze duurzamer zijn dan dubbel glas. Dubbele beglazing gaat in het algemeen rond de twintig jaar mee. Voorzet- en achterzetramen gaan veel langer mee, wel minstens vijftig jaar.
Niet alleen voor een monumentaal pand waar het aanzien van de gevel niet mag worden aangepast, maar ook voor andere panden zijn voorzet- en achterzetramen een prima oplossing. De kozijnen hoeven niet te worden aangepast waardoor ook geen extra kosten voor het plaatsen van isolerende beglazing hoeven te worden gemaakt.
Voorzet- en achterzetramen zorgen voor verbetering van warmteisolatie met behoud van bestaande kozijnen. Het wooncomfort neemt toe, er is geen tocht meer. Bovendien zorgen deze ramen voor een goede geluidsisolatie waardoor storende geluiden van buiten zoals verkeer of omgevingslawaai minder aanwezig zijn. En er zijn ook speciale brandvertragende of inbraakwerende (gelaagd glas en/of draadglas) uitvoeringen. Voor iedere toepassing zijn speciale ramen beschikbaar, het systeem is hetzelfde maar verschillen zitten dan in het soort en de dikte van het glas of de breedte van de luchtspouw.

Achterzetramen als voorzetramen niet zijn toegestaan

Soms mag een monumentaal pand niet worden voorzien van voorzetramen. De raampartijen moeten hun originele uitstraling behouden. Achterzetramen worden aan de binnenkant geplaatst en veranderen dus niets aan de gevel. Ook aan de binnenkant zie je nauwelijks dat er een extra raam is geplaatst. Een achterzetraam kan met scharnieren worden geplaatst, zodat je kunt ventileren en de ramen openzetten. Ook kan de ruimte tussen het oorspronkelijke raam en het achterzetraam makkelijk worden schoongemaakt. Een achterzetraam wordt altijd op maat gemaakt, dus ook voor ramen met bijzondere afmetingen is een achterzetraam prima geschikt. Bijkomend voordeel is dat deze ramen in een speciale uitvoering voor inbraakpreventie of brandwering beschikbaar zijn.

Vakkundige montage van voorzet- en achterzetramen

Om er zeker van te zijn dat er geen problemen zoals condensvorming ontstaan moeten voorzet- en achterzetramen vakkundig worden gemonteerd. De originele kozijnen hoeven niet te worden aangepast maar in sommige gevallen is wel een aanvullende omlijsting of hulpkozijn nodig waar de ramen in of op worden gemonteerd. Met name in monumentale panden zijn ramen en kozijnen vaak afwijkend van constructie en afmeting ten opzichte van de moderne woningen. Daarom moeten voorzet- en achterzetramen op maat worden gemaakt. Ook voor de plaatsing van deze ramen is vakwerk nodig. Daarom is het verstandig om een specialist in te schakelen. Die kan u alles vertellen over de kosten en de mogelijkheden.

Wilt u meer weten over mogelijkheden en prijzen van voor- en achterzetramen?

Neem contact op met Glashandel Accuut. De vakbekwame en ervaren glaszetters van Glashandel Accuut kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden van voor- en achterzetramen voor uw pand. Maak voor nadere informatie en een vrijblijvende prijsopgave een afspraak via het contactformulier van deze website. U kunt ons natuurlijk ook even bellen op 020 225 90 21.

Offerte aanvragen

Klik op de knop 'offerte aanvragen' en u ontvangt van ons zo snel mogelijk een offerte op maat.
Spoed? Bel dan direct!

OFFERTE AANVRAGEN

Waarom Accuut?

  • Binnen 1 uur ter plaatse
  • Gecertificeerde monteurs
  • Garantie tot wel 15 jaar!